В Червен бряг бе даден официален старт на проекта за рекултивация на общинското сметище

Доброто дело бе благословено с празничен водосвет от местния свещеник Отец Красимир Лазаров

Днес в Червен бряг бе даден официален старт на проекта за рекултивация на общинското сметище, информират от пресцентъра на местната управа. В церемонията по полагане на „Първа копка” взеха участие екоминистърът Емил Димитров, народният представител Пламен Тачев, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община – Червен бряг д-р Цветан Костадинов и представителят на фирмата изпълнител на проекта „Юнайтед Пропърти груп” – Иван Сталев.

Доброто дело бе благословено с празничен водосвет от местния свещеник Отец Красимир Лазаров.

Проектът „Рекултивация на общинско сметище в гр. Червен бряг” е на стойност 1 448 753, 54 лв. с ДДС и е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

"Изключително съм доволен и с радост съобщавам новината, че с реализацията на този проект ще решим един дългогодишен екологичен проблем за жителите на Червен бряг” - каза кметът Костадинов.

Сметището, разположено в близост до река Искър, бе официално закрито през 2016 година, след изграждането на Регионалното депо за отпадъци в гр. Луковит. За съжаление, поради продължаващите гниещи процеси, отделящи леснозапалимия газ метан, то често се самозапалваше и обгазяваше града, затова рекултивацията му е от изключителна важност за хората в Червен бряг.

Кметът се обърна с думи на благодарност за подкрепата към представителите на държавната власт и подчерта, че това е успешната формула за решаване на проблемите във всяка община – добра комуникация, правилни стратегии и дела.

"Удовлетворен съм от факта, че екипът на д-р Костадинов, към който се чувствам неразделна част и аз, спазва и изпълнява всички поети ангажименти от предизборната си програма” – каза депутат Тачев. Той изтъкна още веднъж ролята на добрата комуникация и екипност в работата на институциите, подчертавайки ангажираността на министър Емил Димитров към екологичните проблеми в този край. И на финала се обърна към изпълнителите като им пожела спорна и качествена работа.

"По Националната кампания „Чиста околна среда” годишно можем да одобрим само 474 проекта. Благодарение на добрата работа на кмета и администрацията на Община – Червен бряг Вие сте тези, които имате шанса и сте одобрени за този прокет. Той ще бъде полезен за гражданите на Червен бряг, но Вашият град заслужава тази инвестиция” - подчерта в словото си Министърът на околната среда и водите.

"Няма друга община в България с толкова много стартирали в момента проекти”, изтъкна Министърът и поздрави още веднъж Кметът на Червен бряг за инициативността.

Срокът за изпълнение на проектните дейности е 3 месеца. Време, през което следва да се извърши техническа и биологична рекултивация на сметището в Червен бряг. Така ще се ограничи неблагоприятното въздействие на отпадъците върху околната среда и ще се постигне подобряване на ландшафта на района.