БЛС: Подаването на противоречиви сигнали за COVID-19 от колеги-лекари е недопустимо - pleven.utre.bg

БЛС: Подаването на противоречиви сигнали за COVID-19 от колеги-лекари е недопустимо

25 септември 2020, 16:57 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас

На фона на човешки трагедии, у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение, алармират от БЛС. Като такива те дават примери: „Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…“ или „Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.“

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му, се казва в позицията на БЛС.

Според БЛС тези неверни твърдения, на фона на нечовешките усилия на лекарите, са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

„Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна“, допълват от БЛС.

БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо.

Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора.

Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.

БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията.

Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от COVID-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене, се казва още в позицията на БЛС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета