26 общински пазари и борси провериха за месец инспекторите на ДАМТН

Проверките са обхванали 751 търговци, които в обекти в цялата страна, използват везни

От началото на месец септември до момента, инспектори от Главна дирекция „Метрологичен надзор“ (ГД МН) на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са извършили проверки в 26 общински пазари и борси в градовете София, Пловдив, Хасково, Ст. Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

Проверките са обхванали 751 търговци, които в обекти в цялата страна, използват везни. Търговците са проверени за спазване на задълженията им по Закона за измерванията, в качеството им на лица, които използват везни с цел осъществяване на търговски плащания. В тази връзка, за съответствие със законовите изисквания са инспектирани общо 801 бр. везни.

Установено е, че  15 %  от проверените везни (общо 114 бр.) нe отговарят на законовите изисквания към тях. За 80 бр. везни е установено, че не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или  оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания. 34 бр. везни не са преминали изискуемата последваща проверка. Такава се изисква за везните в употреба и се осъществява ежегодно, като се удостоверява с определените за целта знаци.

Анализът на резултатите от проверката показва, че на някои от проверените пазари установеният процент на несъответстващите везни чувствително надвишава средния процент за страната. Такива са например два софийски пазара – в кв. „Борово“ с 66 % несъответствия на везните и пазар „Димитър Петков“ с 40 % несъответствия. В страната се открояват Общински пазар „Младежка“, район Централен в гр. Пловдив с 41 % несъответствие, общинския пазар в гр. Монтана с 41% несъответствия, общински пазар Берковица с 46 % несъответствия и Стоково тържище гр. Сливен с 33 % несъответствие.

За констатираните нарушения на Закона за измерванията на търговците, които използват несъответстващи на законовите изисквания везни са съставени 103 бр. актове за установяване на административни нарушения, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

ДАМТН стартира масови проверки на търговците от началото на месец септември, когато е най-активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци. Проверките обхващат пазари, борси за плодове и зеленчуци, открити търговски маси, където везни се използват при продажбата на закупените от потребителите продукти.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до  30 октомври във всички региони на страната. Пазарите, на които са установени най-много нарушения ще бъдат обхванати с повторни проверки, с цел предотвратяване използването на неразрешени за търговски плащания везни.