Теменужка Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" не е стопиран

COVID кризата забави избора на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Проектът АЕЦ „Белене“ не е стопиран. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

"Категорично няма място за подобни спекулации. На първо място, знаете, че търсенето на възможност за реализация на проекта за АЕЦ "Белене" е на пазарен принцип. Без предоставяне на държавни гаранции, корпоративни гаранции, сключване на договори за изкупуване на електрическа енергия се извършва на базата на решения на Народното събрание. Правителството работи в изпълнение на това решение на Народното събрание“, каза още министърът.

"Инвеститорският интерес е на лице, той е заявен и продължава да съществува. Това, което забави процедурата, е кризата с коронавируса. Знаете, че беше нарушен целият икономически процес в рамките на света, това наложи всъщност и забяването в процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". Бяха наложени поредица от ограничителни мерки, свързани с пътуванията. В момента търсим възможност как да продължим в рамките на мерките, които съществуват по повод COVID-19", допълни още Петкова.

"Няма отлагане на проекта с 5 години. Това е процедура, която цели да провери налице ли е ионвеститорският интерес и възможно ли е този проект да бъде реализиран при условията, които българският парламент поставя. Отговор може да имаме, едва когато влезем в преки преговори с потенциалните кандидати", каза още Петкова.