От 26 октомври се отваря приема по пчеларската програма за 2021 г.

Документи за финансовата 2021 година ще се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие"

На 26 октомври ДФ „Земеделие” отваря приемът за 2021 г. по Националната програма по пчеларство (НПП), която действа в периода 2020-2022 г. За 2021 г. финансовият ресурс е 6 400 202 лева.

Документи за финансовата 2021 година ще се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие" по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 6 ноември 2020 г.

Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ-РА. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020-2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят и на място - в областните дирекции на ДФЗ, в Централно управление на ДФЗ-РА отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2020-2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, Г и Е от Национална програма по пчеларство от 26 октомври до 6 ноември 2020 г. От Прием 2021, за сдруженията и организациите се отварят и допълнителни възможности за кандидатстване по мярка Б, а именно „Изследване за резистентност на Varroa destructor към ВМП, разрешени за употреба за борба с вароатозата“ и по Мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“. Мярка Е, Тема 1 „Инвентаризация на медоносната растителност в страната“ и Тема 2 „Криоконсервация на семенна течност от търтеи (миксиране на семенна течност)”, са насочени към научни институти, научни организации и висши училища. Документи по тези мерки ще се приемат в централно управление на ДФ "Земеделие" – Разплащателна агенция.

Приемът по мерките от НПП 2020-2022 се осъществява съгласно заповед на изпълнителния директор на институцията, публикувана на сайта на ДФЗ – РА.

Ръководството на ДФ "Земеделие" уверява пчеларите, че административният капацитет на фонда ще бъде задействан на пълни обороти за разглеждане и одобряване на заявленията на кандидатите.