Синхронизират общинската наредба за местните такси и цени на услугите с текстове в Закона за автомобилните превози

Предложение за промени в общинската Наредба №17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината влиза за обсъждане в две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен. Предложението ще бъде част от дневния ред този месец на ПК по "Стопанска политика и транспорт" и ПК по „Законност и контрол по изпълнение на решенията“, гласи резолюцията на председателя на местния парламент Мартин Митев. Предстои насрочване на дати за заседанията.

Повод за предложените промени в местния нормативен акт са приети промени в Закона за автомобилните превози, които предстои да влязат в сила от 1 януари 2021 г. Съгласно тях, публичният единен таксиметров регистър ще продължава да се води от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", но издаване на удостоверението, вписването на промени в данните, както и отписване ще се осъществява от кметовете на общини или оправомощени от тях лица, при предоставен съответен достъп. В тази връзка, съгласно текст в Закона, Общинският съвет следва да определи с наредба таксата за издаване на удостоверението за регистрация, списък на превозните средства към удостоверението и вписване на промени. Към момента цените са определени на национално ниво на база тарифа за таксите, които се събират в системата на Министерство на транспорта. Тъй като определените цени са се наложили в практиката, предложението е същите да бъдат включени и в общинската Наредба №17. Предложените допълнения в нея са следните три нови точки в Приложение №3:

- т.14 - Издаване на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници - такса 100 лв., освободена от ДДС;

- т.15 - Включване в списъка на превозните средства към удостоверението за регистрация на таксиметров превоз на пътници за всяко конкретно превозно средство - такса 10 лв., освободена от ДДС;

- т.16 - Издаване на дубликат на удостоверение за регистрация - такса  10 лв. освободена от ДДС.

Съгласно Закона за нормативните актове, предложението за промени в Наредба №17 е публикувано в указания 30-дневен срок на интернет страницата на Община Плевен /https://pleven.bg/bg/proekti-na-normativni-aktove/predlozhenie-za-izmenenie-na-naredba-17-na-obshtinski-savet-pleven-za-opredelyaneto-i-administriraneto-na-mestnite-taksi-i-tseni-na-uslugi-na-teritoriyata-na-obshtina-pleven/, и заинтересованите лица имат възможност да представят своите предложения и становища по проекта.