Заради коронавируса: Обсъждат се ограничения за възрастните хора, вариантите са три

"Много ни е уморена системата, но ни е много подготвена - щем не щем, ще издържим”, каза доц. Кунчев

"Очакваме бройката на случаите да върви нагоре, защото влизаме в сезона на въздушно-капковите инфекции. Лятото имаше значително намаляване, сега ще има скок, не знаем с колко. Дай Боже да не е като в Черна гора, където заболеваемостта е 13 пъти над нашата – с други думи, няма да имаме 500 случая на ден, а 9-10 хил. на ден. Много ни е уморена системата, но ни е много по-подготвена - щем не щем, ще издържим”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия.

"Доста дълго можем да издържим - само 15-20% средно са заетите легла, но в някои области, например Бургас и Благоевград има голямо натоварване. Но и за там имаме варианти", каза още той.

Нови мерки за момента няма да се налагат. „Всичко е на масата и всичко се обсъжда, но за момента не се налага промяна в мерките. Трябва да се изпълняват сегашните, а не да се налагат все нови и нови", обясни Кунчев. Обсъждало се и ограничения за възрастните хора - да излизат в определен часови пояс, да могат да излизат на определено разстояние от дома или да са в пълна изолация са трите варианта, които съществуват в Европа. На този етап обаче това е само възможност.”

"Мерките трябва да са най-строги, когато започват нещата и това се прави при всички други болести. И второ, ние се учим един от друг, тогава не знаехме коя мярка какъв ефект има", обясни Кунчев защо при големият брой случаи сега не сме под карантина както през пролетта.

Ако след 14 дни изолация нямаме никакви симптоми, може да излизаме, без да си правим повторен PCR тест. Обичайните симптоми са силна умора, температура, кашлица, затруднено дишане, задух, загуба на вкус и обоняние, припомни доцентът. Кихането не е типичен симптом.

Главният държавен здравен инспектор увери, че имаме достатъчно лекарства. Според него най-важният въпрос е как да се преборим с недоверието у хората. "Това може да стане само чрез медицински факти. Всеки, който мисли, че няма вирус - даваме по 1000 лв на доброволец на първа линия в "Пирогов", заяви Кунчев.