Плевенчанин е новият командир на авиобаза Граф Игнатиево

Бригаден генерал Николай Русев встъпи официално в длъжност

Днес, 09 октомври 2020 г., с тържествена церемония се осъществи смяната на командването на авиобаза Граф Игнатиево в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-лейтенант Цанко Стойков, назначена комисия от командването на Военновъздушните сили и гости.

Досегашният командир бригаден генерал Димитър Петров, който ръководеше авиобазата от м. май 2018 г., бе повишен преди дни в звание „генерал-майор“. Предстои той да приеме официално длъжността „Командир на Военновъздушните сили” от генерал-лейтенант Цанко Стойков в понеделник, 12 октомври 2020 г. На същата дата генерал-лейтенант Стойков ще встъпи в новата си длъжност заместник-началник на отбраната.

След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, церемонията продължи пред целия личен състав и гостите на авиобазата. „Особено динамично е времето, в което се осъществява смяната на командването. Предстои поетапното изпълнение на договора за придобиване на новия многоцелеви самолет, свързано с обучението на летателен и инженерно-технически състав през следващите години в САЩ и с още по-тежката задача - изграждане на новата инфраструктура на летището“, това каза командирът на Военновъздушните сили. Той подчерта, че това ще изисква усилията на всички, за да може да се осъществи успешното приемане на F-16 и неговото усвояване на летище Граф Игнатиево. Генерал-лейтенант Стойков изрази своята увереност, че както до сега, така и под ръководството на новия командир, авиобазата ще продължи успешно да изпълнява всички настоящи задачи и тези, които предстоят с оглед модернизацията. Командирът на Военновъздушните сили благодари на генерал-майор Димитър Петров и пожела и на двамата успех на новата отговорна длъжност.

„Вие сте богатството на авиобаза Граф Игнатиево“, така нарече военнослужещите и цивилните служители от авиобазата генерал-майор Димитър Петров в своето обръщение. Той сподели откровено за високите си цели и мечти, когато преди две години е поел длъжността. „Исках да стигнем заветния нальот от 1000 часа на година. Всички летци, които носят бойно дежурство да летят активно, да възстановим подготовката в зона сложен пилотаж в двойка, маневрения въздушен бой в двойка; бойните летци да са подготвени в пълния спектър от височини и скорости за действие по въздушни цели. Много се надявах, че ще успеем да поддържаме ако не всички, то по-голяма част от МиГ-29 в летателна годност.“ Командирът постави във фокуса на своите амбиции и цели обновяването на сградния фонд и подмяната на самолето-обслужващата и автотракторната техника и със съжаление призна, че липсата на ресурси е стигнала до мащаби, застрашаващи реално плановата летателна дейност и бойното дежурство. „Ние не се предадохме, не се огънахме! Благодарение на нашия инженерно-технически състав, тяхната изобретателност, настойчивост и воля не спряхме нито полетите, нито бойното дежурство“, изтъкна генерал-майор Петров и не спести болезнената истина, че бойните летци са достигнали рекордно нисък за 70-годишнината на авиобазата нальот. Към летателни състав той се обърна с думите: „Вашите стотици излитания по реални и учебни цели за тези две години и половина са истинско геройство! Всички те бяха изпълнени успешно без да бъде застрашена безопасността на пилотите и техниката. И тук летците поеха своя кръст и показаха, че са мъже достойни и пример за тези, които ще дойдат след нас“. По-нататък, командирът изтъкна трудът и всеотдайността на всички за изготвянето на инфраструктурните проекти и участието в подбора на личен състав, които ще имат дългосрочен ефект върху развитието на базата, нейната модернизация и бъдещо превъоръжаване.

Емоционално и също толкова откровено бе първото обръщение на бригаден генерал Николай Русев. „На нас се пада да градим. Да градим нова база за нови самолети. Да въвеждаме стандартите за новото време. Защото независимо от времето, ние сме длъжни да изпълняваме мисията си. Нашата мисия винаги е била и ще бъде да пазим с български летци, с български самолети и непрекъснато българското небе! Защото е безспорна истината, че за да бъде силна нашата нация, трябва да има силни Военновъздушни сили! Защото знаем, че не може да има национална гордост, ако умират столетни традиции и погива военна мощ!“ Това бяха встъпителните слова на новия командир. Той подчерта, че отговорността на командването и целия личен състав изискват до приемането на новите самолети да съхраним изправни, летящи и дежурещи родните МиГ-29. Той заяви, че като командир ще бъде прям и честен пред ръководството на Българската армия и Министерството на отбраната в отстояване на важните приоритети за базата, свързани с изпълнение на целите и задачите. Бригаден генерал Русев изрази увереност, че с подкрепата на новия командир на Военновъздушните сили и новия заместник-началника на отбраната, както и с неизменната воля и отдаденост на личния състав на базата ще успеем да продължим горди и по-силни напред. Командирът призова за единство в усилията на всички нива, защото в единството е залогът за сила и непобедимост.

Бригаден генерал Николай Русев е роден на 13 март 1971 г. в гр. Плевен. През 1995 г. завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ в гр. Долна Митрополия,  специалност „Летец-пилот за ВВС“. През 2005 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“ в гр. София, а през 2016 - Военновъздушния колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалност „Стратегическо ръководство на отбрана и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1995 г. Бригаден генерал Николай Русев започва военната си служба като старши пилот в авиобаза Габровница със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности като командир на авиационно звено в авиобази Габровница,  Доброславци и Граф Игнатиево,  командир на изтребителна авиационна ескадрила и заместник-командир по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево. На досегашната си длъжност - заместник-командир на 3-та авиобаза, е назначен през 2018 г.

Бригаден генерал Николай Русев е летец-пилот първи клас. Пилотирал  е самолети L-29, L-39ZA, МиГ-23 и МиГ- 29 и има пролетени над 1330 часа.