Личните лекари ще издават направления за PCR тестове от ноември

До края на седмицата в лабораториите ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус

Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Това каза пред БНТ председателят на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева.

По думите ѝ анексът към НРД ще бъде подписан до края на октомври. Не е ясно дали ще има лимити за направленията. Въпросът е на масата за преговори между БЛС и НЗОК.

Не е изчислено колко пари ще са необходими. Средствата, обаче ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 година, обясни Жени Начева.

Ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо - това е позицията на Сдружението на общопрактикуващите лекари и затова настояват средствата да бъдат от държавния бюджет, а не от НЗОК.

За да се ограничи разпространението на COVID-19, личните лекари искат да се въведе и издаването на направления по електронен път, защото пациентите с остри респираторни заболявания ще се увеличат с настъпването на есенно-зимния сезон. Така няма да се налага пациентите да стоят пред кабинетите, където да контактуват с останалите.

До края на седмицата в лабораториите у нас ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Така при наличие на симптоми за около 15 минути пациентите по-лесно ще разбират дали са носители на COVID-19 или са болни от грип. Тъй като бързите тестове обаче не са 100% надеждни, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.