В МУ-Плевен церемониите по дипломиране до края на 2020 година ще се проведат онлайн по факултети

Дипломантите ще положат клетва и ще бъдат приветствани чрез видео обръщения от декана и ректора

На 15.10.2020 г. по инициатива на Министъра на образованието Красимир Вълчев се проведе онлайн среща с ректорите на висшите училища в Р България с представители на Министерството на здравеопазването, на която се обсъдиха необходимите действия, които да се предприемат във връзка с динамичната и усложняваща се пандемична обстановка в страната. По препоръка на Министъра на образованието ръководствата на университетите трябва да осигурят необходимите условия за провеждане на избрания от тях модел на протичане на учебния процес, в повечето случаи следване на хибриден модел от присъствено и електронно обучение, при максимално спазване на противоепидемичните мерки и контрол. Силно бе препоръчано да се сведе до минимум присъственото провеждане на всички други събития от академичния живот на висшите училища. Министър Вълчев увери ректорите, че при следване на ясно разписани правила за провеждане на учебния процес и протоколи за действие при наличие на позитивен за COVID-19 студент или такъв със симптоми, няма да има основание за затваряне на университети и преминаване изцяло към обучение в електронна среда. Такова превключване ще се наложи единствено, когато на картата на разпространение на заразата в съответния регион има регистрирани толкова случаи с корона вирус, че той се освети в червено.

Във тази връзка, следвайки направените препоръки от Министерствата на образованието и здравеопазването, Ректорският съвет на МУ-Плевен реши да отложи провеждането на Деня на народите (International Day), което бе насрочено за 17 октомври 2020 г., събота, в двора на Ректората на МУ-Плевен. Около това решение са обединиха и трите студентски организации, които представляват интересите на студентската общност – Студентски съвет, Асоциация на чуждестранните студенти и Асоциация на студентите по медицина. Студентският празник Ден на народите се отлага за пролетта на 2021 година. На среща с младите си колеги Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, ги увери, че здравето на всеки отделен студенти и безопасното протичане на учебния процес във висшето училище са приоритети в условията на усложняваща се и динамична пандемична обстановка. Затова и церемониите по дипломиране до края на 2020 година ще се проведат онлайн по факултети – дипломантите ще положат клетва и ще бъдат приветствани чрез видео обръщения от декана и ректора. След това по указан ред ще получат своите дипломи, награди и подаръци, както и възможността да се снимат с академична тога.

Събитието Ден на народите (International Day) се организира традиционно всяка година по инициатива на чуждестранните студенти на МУ-Плевен, съвместно с българските им колеги, и се осъществява с подкрепата на Ръководството на университета. Целта е студентите да запознаят академичната общност и плевенската общественост с различните култури на родните си държави,  вярвайки, че познавайки националните си различия и особености, всички те ще станат по-сплотени и единни, за да живеят и учат заедно по-лесно. За първо година празникът на народите, за който се готвеха 154 чуждестранни студенти от България, Бангладеш, Япония, Пакистан, Индия, Италия, Непал, Африка, за да представят своите държави, няма да се проведе.

Денят на народите и тази година щеше да бъде посветен на благородна кауза. Събраните от входни такси средства щяха да бъдат дарени за консумативи на Вирусологичната лаборатория на МУ-Плевен. Студентите ще намерят друга форма за набиране на средства за подпомагане на Вирусологичната лаборатория за изследване на корона вирус на МУ-Плевен.