Министър Ангелов: Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната

Решението ще се търси във включването в борбата с COVID-19 на лекарите от ДКЦ-тата и студентите

"Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията от COVID в нашата страна. Най-големият проблем в момента е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са в болници, някои са в реанимациите, имаме и карантинирани. Имаме нужда от помощ. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по врече на брифинг на Национален оперативен щаб (НОЩ).

Решението ще се търси във включването в борбата с COVID-19 на лекарите от ДКЦ-тата и студентите. „Ще настоявам кметовете на общините да направят среща с директорите на лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ и да намерят решения, свързани с назначаването на тези медици. Под форма, така че да могат да помогнат на колегите си и да получат за това достойно възнаграждение“, обясни здравният министър.

Разговори ще бъдат проведени с ректорите на университетите, където се учи медицина. Идеята е в предизвикателството на пандемията да се включат студентите, които са шести курс. Работата им да бъде призната за стаж и специализация.

Ще се водят разговори с медицинските колежи, от където ще се търсят медицински сестри.

„Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките. Днес ще имаме среща с Асоциацията на заведенията , за да търсим съвместни решения“, допълни министър Ангелов.

Само за последното денонощие има диагностицирани с коронавирус нови 45 души от здравната система. Активните случаи сред медиците са 590. От тях 513 са на домашно лечение, 74 са в болници, 3-ма са в интензивни отделения.