Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г.

Финансовият ресурс е 6 400 202 лева

От днес, 26.10.2020 г. започва приемът на заявления за подпомагане по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г. Финансовият ресурс е 6 400 202 лева. Документи за финансовата 2021 г. ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 6 ноември 2020 г. Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ-РА. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020-2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят на място - в областните дирекции на ДФЗ и в Централно управление на ДФЗ-РА отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2020-2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, Г и Е от Национална програма по пчеларство.От Прием 2021, за сдруженията и организациите се отварят и допълнителни възможности за кандидатстване по мярка Б за „Изследване за резистентност на Varroa destructor към ВМП, разрешени за употреба за борба с вароатозата“ и по мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“.