Стартира прием по ПРСР за подкрепа на късите вериги за доставка и местните пазари

Максималният размер на финансовата помощ за един проект е 977 600 лв., а минималният - 15 хил. лв.

Стартира прием по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. за подкрепа на късите вериги за доставка и местните пазари. Подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ дава възможност за кандидатстване за втори път тази година. Общият размер на безвъзмездната финансовата помощ по процедурата е 13 690 600 лв.

Чрез нея ще се подпомогне създаването, организацията, укрепването и популяризирането на местните пазари и късите вериги за доставки чрез хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците в тях. По този начин потребителите ще имат възможност да купуват продукти директно от местните производители.

В “къса верига на доставки“ участват ограничен брой икономически оператори, поели ангажимент да си сътрудничат.  Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители.

Като „местни пазари“ се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител.

Допустимите кандидати са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или дружества, учредени по смисъла на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), които представят колективен проект за сътрудничество за изграждането и развитието на къса верига за доставки или за изграждане и развитие на местен пазар.

Максималният размер на финансовата помощ за един проект е 977 600 лв., а минималният - 15 хил. лв.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по подмярката е 1 февруари 2021 г.