Министър Ангелов: Няма недостиг на лекарства, не се презапасявайте

Проблем според министъра е, че се изкупуват от аптеките лекарства "за всеки случай"

На национално ниво няма проблем с лекарствата за лечение на пациентите с коронавирус, потвърди за Нова тв здравният министър д-р Костадин Ангелов.

"Няма недостиг на антимикробните средства, кортикостериоиди и  хепарини“, посочи проф. Ангелов. Според него е възможно да се извършва реекспорт на нискомолекулярните хепарини и е внесъл предложение за забрана. Проблем според министъра е, че се изкупуват от аптеките лекарства  "за всеки случай". И дори лекари, с които той разговарял, пиели антибиотик профилактично. Здравният министър е категоричен, че това не е необходимо.

„Водим професионални разговори с експертите дали антигенните тестове може да са равностойни на PCR тестовете и ако е така, ще ги осигурим широко за бързо тестуване на място“, увери проф. Ангелов.

По думите му в момента има натиск върху здравната ни система и е особено важно гражданите, от една страна, да спазват препоръките за дистанция, избягване на контакти, хигиена, а, от друга страна, лечебните заведения, независимо от тяхната собственост, да проявят солидарност и да разкриват места за лечение.

Според здравния ни министър оглавяваната от него система се ръководи от медицински аргументи по въпроса "за" или "против" локдаун.

"Ако затворим изцяло държавата, ще постигнем ли медицински резултат“, попита той риторично и допълни, че се правят анализи на варианти, които ще намалят разпространението на вируса без заключване на хората.

"Обсъдили сме всички училища с над 20% болни да минават на дистанционно обучение“, уточни министърът. Наред с това се анализират и идеи за други мерки - два "зелени коридора" за възрастни в рамките на деня, унифициране на работното време на заведенията в цялата страна, да се гарантира безопасна работа в офисите с достатъчно отстояние, училищата на локално ниво да решават за временни промени в присъствеността според конкретната бройка болни учители. Основното притеснение на министъра, обаче, е претовареността на лекарите и останалите медицински кадри.

"Най-важното число в ковид статистиката за последните 24 часа са излекуваните – 875“, изтъкна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.