Законът за ВиК не предвижда увеличаване на цената на водата

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Проектът на Закон за водоснабдяване и канализация, който е публикуван за обществено обсъждане, не предвижда увеличаване на цената на водата. Нещо повече - в него са залегнали текстове за запазване на социалната й поносимост и че ще бъде въведено подпомагане за тези, които имат необходимост.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред БТВ.

За мен е необясним начинът, по който Мая Манолова изказва своето становище, законопроектът не предвижда увеличение на цената на водата – това е спекулация, каза Аврамова в отговор на въпрос. Тя напомни, че и към момента социалната поносимост е съществуващо положение. Изчислена е на база данни от НСИ при 2,8 куб. м вода на човек и 2,5% от средния доход на домакинствата за съответната област, обясни Аврамова.

На въпрос за възможността за повишаване на цената на водата заради наличие на достъп до услугата министърът коментира, че текстът от закона е неправилно разбран. Тя обясни, че не се въвежда различна компонента над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането й, което не променя крайната й стойност.

В процедурата по обществено обсъждане на законопроекта вече са постъпили становища, предложения и коментари.