Важно за шофьорите: Започва нов етап от акция "Зима"

От утре фокусът се насочва към пешеходците, ще бъдат спирани и водачи, които отнемат предимство

Втората кампания от "Акция Зима" стартира от 11 и продължава до 20 ноември и е с наименование "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя". Кампанията е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение.

Ще се акцентира на недопускане движението на пешеходци по магистралните пътища.

Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци).

Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

По време на кампанията ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005  г. е в третата неделя на месец ноември. През 2020 г. Световният ден е на 15 ноември 2020 г.