За първа седмица положителните тестове за COVID-19 показват известно задържане и движение към плато

Няма недостиг на лекарствени продукти в страната

Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти с COVID-19 в страната. От понеделник до днес те са 2306 души, а от четвъртък до четвъртък броят им е 4767, т. е. близо 5000 души в рамките на една седмица. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 на национална база е 40%, а на тези за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, е 23%. Числата са много динамични, защото тече постоянен процес по реорганизация на системата на здравеопазването съгласно плана, който следваме при достигнати над 300 новозаболели на 100 хил. население. Прави впечатление, че най-голям процент на използваемост на леглата и заетост се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен“. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

От началото на пандемията общо броят на заразения медицински персонал е 3459, активни са 1802 медицински служители, от които 121 са настанени в лечебни заведения.

България се нарежда на 14-то място по заболеваемост от 31 страни от Европейски съюз, Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство и на седмо място по смъртност. „Важно е да подчертая, че смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-специално възможността й да се справи с тази криза. Пред България по показател смъртност са страни като Белгия, Словения, Унгария, Полша и Хърватска. Измерими с нашите показатели са Испания и Франция“, допълни министър Ангелов.

"На картата на Европа единствената страна, която все още е в оранжевата зона, е Финландия. Пандемията продължава да засяга континента в изключително висока степен, като почти всеки ден се поставят рекорди и по заболели. Седмичният брой тестове, които прави България, вече втора седмица са над 1000 на 100 хил. души население. Седмичната положителност на тестовете за първа седмица показва известно задържане и движение към плато, което поддържа същите числа, които сме имали миналата седмица." Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Няма недостиг на лекарствени продукти в страната. Още вчера са пристигнали и вече са разпределени 4300 флакона Ремдесивир.

„В страната имаме достатъчни количества нискомолекулярни хепарини, но всички ги изкупиха, защото в социалните мрежи се разпространяват терапии, рецепти и лекарства. Хората се водят от страх, а не от разум и този страх води до грешни решения. Създадохме организация, с която да осигурим лекарства за бременните жени. Днес те ще бъдат раздадени по аптеките. Лечебните заведения са напълно обезпечени с медикаменти и лични предпазни средства. Въпрос на логистика е там, където има затруднения, да бъдат доставени навреме. Да се заредят болничните аптеки. Това е въпрос на мениджмънт. Не е въпрос на липса, а на организация“, подчерта проф. Ангелов.

Министърът на здравеопазването проф. Константин Ангелов апелира за спазване на противоепидемичните мерки, защото само така ще може да се понижат нивата на заболяемост.