Училище в плевенско село отправи призив за помощ

Директорката Поля Мерджанова веднъж седмично пали парното и сама реже дървата, защото стаите се отопляват на печки

Училището в плевенското село Върбица моли за помощ с призив в социалните мрежи. Нямат пари за дърва и храна. Клип, на който се вижда как директорката на училището сама реже малкото дърва, с които разполага, беше споделян многократно в социалните мрежи.

В началното училище се обучават присъствено 40 деца. Директорката Поля Мерджанова веднъж седмично пали парното и сама реже дървата, защото стаите се отопляват на печки.

„Отопляваме се на дърва и въглища. Имаме недостиг на дърва. Кметството и дарители ни снабдяват, но не са достатъчни. Сега, в пандемията, разходите ни се увеличиха. Трябва да се закупуват маски и дезинфектанти, бюджетът не ни стигна ”, обясни тя в сутрешния блок на Нова телевизия.

Децата в училището са от различни етноси, има представители на малцинствените групи, както и такива от социално-слаби семейства. Родители им не могат да си позволят да им закупят нужните дрехи. 22 деца нощуват в училището през делничните дни. Средствата обаче вече не достигат и за храна.

"За половин месец получихме доста дарения. За моя стаж от 25 години това е първата ни такава кампания. Получихме от цял свят дрехи и обувки. Вчера ни доставиха и лаптопи за всички деца. Имаме нужда от средства за дърва и за смяна на чиновете за учениците” призова Мерджанова.

Кметството също няма възможност да окаже помощ на училището. Все пак могат да осигурят дърва. 5 кубика са доставени преди седмица, нарязани и нацепени са от персонала на училището. Който иска да дари, може да се обърне към ръководството на училището.