Председателят на Общинския съвет и кметът на Плевен се срещнаха с маестро Пламен Джуров

На срещата присъстваха и директорът на Плевенска филхармония, заедно с младия цигулар Стоимен Пеев

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и кметът на Общината Георг Спартански се срещнаха днес с почетния гражданин на Плевен маестро Пламен Джуров. На срещата присъстваха и директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, заедно с младия цигулар Стоимен Пеев, който тази вечер ще бъде солист в концерта за 60-ата годишнина от създаването на Музикалното училище в града.

„За нас е чест да Ви приветстваме в родния Ви град. Радваме се, че при цялата Ви ангажираност винаги намирате време за Плевен и сте част от културата тук, въпреки натоварения Ви график“, обърна се Мартин Митев към проф. Джуров. Той посочи, че хора като проф. Джуров носят и възпитават в обществото ни вкус към истинските ценности и, че колкото и да е красив един град, неговият облик се оформя от личностите на духа - артисти, художници, хора на знанието, читалищни и музейни дейци.

„Радвам се, че имаме възможност за тази среща. Както и преди съм казвал, като кмет на Плевен мога само да се гордея, че Вие сте един от плеадата фигури в областта на изкуството, които са започнали своя житейски път от нашия град“, посочи кметът Георг Спартански. По време на разговора той запозна маестро Джуров с актуални въпроси за Плевен, един от които е казуса с финансирането на Регионалния военноисторически музей - единственият в страната с финансиране на щатните бройки от Държавния бюджет и от Община Плевен.

С Решение №162 от 30.04.2020 г. на Общински съвет - Плевен,  маестро Пламен Джуров е удостоен със званието "Почетен гражданин на Община Плевен" за изключителния си принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване името на родния град. Съгласно Наредба №11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен, почетното звание се връчва на тържествено заседание на местния парламент за 15 май - Празника на Плевен. Усложнената епидемиологична обстановка обаче отложи връчването на званието на маестро Джуров за празничния 15 май 2021 год.

Проф. Пламен Джуров е роден в Плевен. Завършил е средното си образование в музикалното училище в родния си град, след което и Музикалната академия в София с три специалности - пиано, дирижиране и композиция. През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенската филхармония, където работи в продължение на шест години. Името му е свързано с множество концерти по целия свят, като освен диригент той е и автор на музикални творби. Една от тях е "Тост... за Плевен" - подарък, който проф. Джуров поднесе на родния си град от сцената на зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие - 1869", заедно с Плевенската филхармония, за 70-годишния си юбилей. Тази седмица маестро Джуров е в Плевен за концерт, посветен на 60-годишнината от създаването на Музикалното училище в града, което днес носи името Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков". Концертът е в залата на читалище "Съгласие 1869" от 19.00 ч., при спазване на противоепидемичните мерки.