За пореден път работата на "Учебна работилница Европa" беше представена като пример за успех

Плевенското сдружение беше поканено за участие в кампанията "Истории на успеха"

Плевенското сдружение "Учебна работилница Европa" беше поканено за участие в кампанията "Истории на успеха", организирана от Националния център за контакт по програма "Европа за гражданите". Идеята на кампанията е да бъдат показани усърдието, постоянството и професионализма на българските организации, които координират проекти и участват като партньори в устойчиви европейски мрежи.

Събитието се проведе онлайн на 18 ноември, в платформата Microsoft Teams, която не изисква предварителна регистрация.

Освен "Учебна работилница Европa" в срещата бяха представени Община Аксаково, която има богат опит с проекти по мярка 2.2 на програма "Европа за гражданите" - "Мрежи от градове", и Европейски информационен център - Велико Търново, който има успехи по мярка 2.3 „Проекти на гражданското общество“.

Изпращаме един успешен програмен период - от 2014 до 2020 г., в който много български организации се включиха в програмата и работеха заедно с европейските си партньори за създаването на устойчиви мрежи за взаимодействие, популяризирането на общата история и споделените ценности на Европа, насърчаване чувството за европейска идентичност и гражданската ангажираност, отбеляза ръководителят на Националния център по „Европа за гражданите“, Добрина Милушева. В своята презентация г-жа Милушева отбеляза, че след 2016 г. програмата е увеличила полулярността си в България и резултатите са налице – двойно повече одобрени за финансиране български проекти. Страната ни е в първата десетка в ЕС по брой бенефициенти. А по мярка „Побратимяване на градове“, по която кандидатстват общини, процентът на успеваемост у нас за последните 3 години е над 75%, при среден процент за Съюза 17-19.

Първо беше представянето на Сдружение "Учебна работилница Европa", което има вече 12 проекта по програма „Европа за гражданите“ - 10 приключили успешно и 2, по които сега започва работа. От тези 12 проекта 9 са по направление „Европейска памет за миналото”, отбеляза председателят на сдружението, Пенка Спасова. Тя представи накратко мисията и историята на „Учебна работилница Европа“, широкия кръг участници в проектите - от деца, ученици и студенти до пенсионери, хора с различни професии и интереси, доброволци, като посочи, че голямо богатство са младите хора, които се занимават с изкуство, дизайн и компютърни науки, които вливат свежа кръв и ентусизъм, а той мотивира екипа на сдружението да продължава да работи.

С приветствие, в което благодари за съвместната работа, в представянето на „Учебна работилница Европа“ се включи Севинч Алиева, преподавател в ДФСГ „Интелект“ - Плевен, училище посланик на Европейския парламент в България. Г-жа Алиева сподели впечатления от дискусията в тяхното училище - заключителното събитие по последния приключил проект на „"Учебна работилница Европa" - проект „ФЛАГ“ и как тя е предизвикала младите хора да се замислят по важни и актуални въпроси, провокирала е желание за нови инициативи и дискусии по различни теми.

Акцент в представянето на успешното плевенско сдружение беше проект „Диалог“, осъществен в периода септември 2018 - ноември 2019 г. като координатор е Учебната работилница, с партньори от Германия, Австрия и Гърция. Участниците в онлайн срещата се запознаха с много дейности по проекта. По-детайлно - с основната от тях, създаването на биографии под формата на видеоинтервюта с интересни личности: творци, общественици, педагози, общественици, политици, бизнесмени, изявени професионалисти. Тези биографии, общо 46, 11 от които са от България, пресъздават историята от втората половина на 20-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес. Към момента сайтът на проекта: http://makedialog.eu/ има над 31 200 посещения. Участниците в онлайн срещата изгледаха откъси от интервютата с музиканта Васко Кръпката и актрисата Мариета Калъпова.

Това е поредно участие на "Учебна работилница Европа" в популяризиране на успешните български проекти от Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“. Сдружението беше включено в печатната брошура „Успешните български проекти 2014-2017“ с първия си проект като координатор - "Мир". Проект „Диалог“ е сред представените в онлайн брошурата „Време за вдъхновяващи истории 2018“, на адрес https://timeforinspiringstories.wordpress.com/. Голяма чест за сдружението е това, че има издадена отделна брошура с всичките му проекти по програма „Европа за гражданите“, която можете да видите на адрес http://mc.government.bg/files/5630_brosh.pdf.

Запис от срещата, проведена на 18 ноември, ще откриете тук: https://youtu.be/UC1sbPf05IM

#ИсториинаУспеха #YesREMxBG #YesNTxBG #YesCIVxBG.

2020 е последната година от изпълнението на настоящата програма "Европа за гражданитe", отбеляза Добрина Милушева. През новия програмен период 2021-2027 г. неин  наследник е програма „Граждани, равенство, права и ценности“. И хубавата новина отпреди дни е, че бюджетът ще бъде двойно по-голям в сравнение с изминалите седем години.