ДФЗ отпуска 6 млн. лв. кредит за семена и торове на производителите на зеленчуци за реколта 2021

Кредитите трябва да бъдат погасени до 30 ноември 2021 г.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпуска 6 млн. лв. за кредити на производителите на зеленчуци за закупуване на семена, разсад и торове за полско и оранжерийно производство за реколта 2021 г.

Кредитната линия има за цел да осигури на българските производители на зеленчуци оборотни средства за земеделските им стопанства, поради тежката пазарна конюнктура, породена от извънредните обстоятелства във връзка с пандемията от коронавирус (COVID-19) и влошените климатични условия при отглеждане на зеленчуковите култури.

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, които имат подадено и приключено заявление по схемите за обвързано производство на полски и/или оранжерийни зеленчуци за реколта 2020 г. Да са подавали заявление за подпомагане по същите схеми поне 3 години назад (за Кампания 2017, за Кампания 2018 и за Кампания 2019 г.).

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 1.5%. Единичната ставка ще покрива част от разходите за отглеждане на зеленчуковите култури. Лимитът на кредита за един бенефициер е до 300 000 лв.

Кредитите трябва да бъдат погасени до 30 ноември 2021 г.

Предстои Министерство на земеделието, храните и горите съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ да изготвят указания за предоставяне на заемите.