Здравният министър предлага почти пълно затваряне на държавата от петък

Предлагат затваряне на всички училища, детски градини, заведения и молове

Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов.

Проф. Ангелов смята за нужно да бъдат затегнати противоепидемичните мерки в страната, което предстои да бъде обсъдено на заседание на Министерския съвет. Ако бъдат приети предложените ограничения, здравният министър настоява те да влязат в сила от петък - 27 ноември.

Предложенията са:

1. Удължаване срока на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

"Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет”, обяви здравният министър.

Ако мерките дадат резултат, ще се направи всичко възможно за Коледа да се обмисли разхлабването им. Резултат се очаква след 21 дни.

"Искам да дадем на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата", каза Ангелов.

Заболеваемо

От думите му стана ясно, че КПП-та категорично няма да има.