Военнослужещи помагат на три фронта срещу COVID-19

Българските военнослужещи са сред най-верните съмишленици на медиците в битката за живот

Военнослужещи от различни военни формирования в страната се включиха в борбата срещу COVID-19.

Петте военни болници – в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен, са подсилени с екипи, натоварени със задачи по дезинфекция на лечебните заведения, а в столицата – и с дейности в Лабораторията по вирусология.

Десетки са военнослужещите, преборили коварното заболяване и готови да дарят реконвалесцентна плазма, за да помогнат и на други да живеят. И това са само първите групи от редовете на Българската армия, заявили благородното си намерение. Създадена е организация в Кръвния център на ВМА, така че всички желаещи да могат да дарят плазма и да спасят живота на пациенти в критично състояние.

Българските военнослужещи са сред най-верните съмишленици на медиците в битката за живот. През цялото време от началото на пандемията от КОВИД-19 те продължиха активно да се включват в акциите на ВМА за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”. Защото освен за пациенти с коварната зараза, ВМА продължава отговорната си дейност спрямо и пациентите с други заболявания, чието лечение не търпи отлагане. Именно за осигуряването на кръв и кръвни продукти в тези спешни ситуации на помощ идват военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Втори ден продължава акцията с участието на униформените от военното формирование в Мусачево, която върви паралелно с кампанията за набиране на дарители за кръвна плазма.