ДАБДП: Не подценявайте зимата, подгответе автомобила си и шофирайте с повишено внимание

При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията

При снеговалеж и намалена видимост намалете скоростта и увеличете дистанцията. Това са част от съветите за безопасност при зимни условия, които бяха подготвени от експертите на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и в следващите месеци ще бъдат напомняни на водачите. Специално внимание е отделено на важността от избор на гуми съобразени с особеностите на сезона и отговарящи на изискванията на закона.

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за движение в зимни условия. Имате ли подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др. Проверете работят ли светлините и отоплителната система. „Може да изминете хиляди километри в зимни условия и да не Ви се наложи да ползвате въже за теглене, сигнален фенер или инструмент, като лопата. Това обаче не означава, че те не са нужни. Напротив – обикновено подобно нещо ни е необходимо изключително рядко, но в тези ситуации е жизненоважно. Не подценявайте рисковете на пътя и ситуациите, в които можете да изпаднете“, подчертават експертите. Те съветват и винаги, когато можете да си го позволите да тръгвате на път през зимата със зареден резервоар.

На пръв поглед маловажни неща като почистването на автомобила от снега и леда са изключително важни на пътя. „Сигурно сте виждали водачи, които са изчистили само предното си стъкло и са потеглили без да отстранят снега от целия автомобил. Това е изключително опасно – както за тях, така и за останалите участници в движението“, се посочва в съветите за повече безопасност през зимата с обяснението, че такъв водач на практика нe вижда цялата пътна обстановка. Неизчистените стъкла блокират погледа му около автомобила и той може да бъде изненадан както от пешеходец, така и от друго МПС. Също така при аварийно спиране или рязка маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент. „Ако не сте изчистили светлините на автомобила, останалите водачи не знаят какво възнамерявате да предприемете на пътя“, се посочва още в информационния текст.

Специално внимание е обърнато и на пешеходците. През зимните месеци се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи. Тази комбинация прави пешеходците на практика невидими за водачите в редица ситуация. Затова пешеходците се съветват преди да пресекат винаги да се уверят, че водачът на моторното превозно средство ги е видял и има възможност да спре и да ги пропусне.

През зимните месеци настъпват повече леки пътнотранспортни произшествия само с материални щети. При такива ситуации, когато няма претенции за вината от участващите водачи, е достатъчно да се попълни двустранен констативен протокол, след като застрахователят е уведомен по телефона. „При ПТП с материални щети не е нужно да чакате екип на МВР да дойде и да обработи произшествието на място. Затова – винаги дръжте в автомобила си образец на двустранен констативен протокол“, съветват експертите като отбелязват, че само в София от началото на годината над 5 хил. леки ПТП са били посетени на място от екипи на Пътна полиция поради подаден сигнал от участниците в него. Това ангажира огромен ресурс на органите на МВР, който е особено важен през зимните месеци, когато се налага да се въвеждат временни организации на движение и извършване на допълнителна регулация на трафика.

В ДАБДП са разработени и съвети към водачите за избора на подходящи гуми. „Изборът на гума е преди всичко въпрос на лична отговорност. Това е един от ключовите елементи за управлението, спирачния път и стабилността на моторното превозно средство. Компромисът с него означава компромис с безопасността – нашата, на всички пътници в автомобила и на останалите участници в движението“, се посочва в разработените материали. В тях са включени и съвети към водачите какво трябва да знаят за гумите, как да изберат подходящите за тях и кога се налага тяхната смяна или профилактика. Цялата информация за избора на гуми е поместена на сайта на ДАБДП.

Съветите за безопасност на пътя при зимни условия са публикувани на интернет страницата на ДАБДП от м. октомври и бяха акцент на информационните инициативи за подготовката за зимата. Първият сняг е още един повод да се засили вниманието на обществото и на водачите към тях.