Дебют за Елизабет Оморегие на Европейско първенство за жени

Плевенчанката с нигерийски корени ще излезе с екипа на словенския национален отбор

Елизабет Оморегие ще направи своя дебют във финали на Европейско първенство за жени, съобщават от федерацията по хандбал. Това ще стане в двубоя на Словения срещу домакина на еврошампионата Дания от предварителна група „А“, който ще се изиграе тази вечер в Хернинг. Плевенчанката с нигерийски корени ще излезе с екипа на словенския национален отбор, след като през октомври 2017-та като играч на „Крим Меркатор“ (Любляна) получи словенско гражданство. Бившата българска националка беше включена в състава на Урош Брегар за първенството в Дания и тази вечер може да запише първите си игрови минути на Евро 2020.

Специално внимание на дебюта ѝ обръща и официалният сайт на шампионата, който определя нейното включване като сериозен коз за словенския тим.

"През 2014 година 17-годишният нигерийско-български център на име Елизабет Оморегие пристигна в Крим. Бившият треньор на Словения и „Крим“ Марта Бон коментира, че още първия път, когато е видяла Оморегие, ѝ е било ясно, че е открит един изключителен талант, а треньорът Брегар казва: „Подписването на Оморегие се превърна в може би най-добрия ход досега в историята на клуба“. Оморегие беше отличен играч за България в продължение на няколко години и голмайстор на отбора в квалификациите за европейски първенства преди решението да вземе словенско гражданство през 2017-та. Процесът отне няколко години, но най-накрая настъпи времето тя да облече фланелката на Словения“, пише в материала.

Елизабет е родена на 23 декември 1996 година в Атина. Баща ѝ Тайво е нигериец, който като млад е играл футбол. Майка ѝ Наталия Асенова е хандбална вратарка и това е насочило Лиза към този спорт. По-късно семейството се мести от Атина в Плевен и там Лиза прави първите си стъпки в хандбалната игра с отбора на „T&С Шугър“. След силните игри си изяви с националната фланелка Оморегие преминава в словенския гранд „Крим Меркатор“ (Любляна), с който става трикратен шампион на Словения, четирикратен носител на купата на страната и Суперкупата и постоянен участник в Шампионската лига. Лиза е сред най-добрите играчи в лигата и получава много индивидуални награди. Предложено ѝ е словенско гражданство, което тя приема през 2017 година. През 2018 година преминава в „ЧСМ Букурещ“ и до момента е в състава на румънския гранд.

С нейното включване треньорът на Словения Урош Брегар разполага с един доста боеспособен състав, който може да не превърне в сериозен претендент на първенството в Дания. Звездата на отбора е топ реализаторката в тазгодишното издание на Шампионската лига до момента Ана Грос, състезателка на френския „Брест“. В състава е и голмайсторката на тима от  световното първенство през 2019-та в Япония Тяша Станко (Метц, Франция), а заедно с Оморегие в националния тим се включва и друга водеща състезателка на „ЧСМ Букурещ“ – Барбара Лазович.

Предварителната група на Словения обаче е доста сериозна. В нея освен състава на домакина Дания, са още настоящият европейски шампион Франция и Черна гора.