И в пандемията работата на сдружение "Учебна работилница Европа" продължава с 5 нови проекта

Два от тях са по програма „Европа за гражданите“, а останалите – по програма „Еразъм+

В нови пет европейски проекта е партньор активното плевенско сдружение „Учебна работилница Европа“. Два от тях са по програма „Европа за гражданите“, а останалите – по програма „Еразъм+“. Дейностите по новите проекти започват през последните месеци на 2020 г., а продължителността им е различна, до края на 2021 или 2022-а година.

Проект „ЕВРОПА – Единство, човешко достойнство и солидарност – просто една мечта? (EДИНСТВО) е вече 11-и поред проект по Програма „Европа за гражданите“, в който участва сдружението. Координатор е сдружение Educommart, Гърция, а останалите партньори са от Германия и Румъния. Проектът се посвещава на настоящите предизвикателства пред Европа – популизъм, национализъм и расизъм. За целта се използват различни иновативни методи: на работни срещи със съвременници, гражданите от различни поколения ще обменят идеи за времето на хунтата, диктатурите и над 30-те години европейско „ЕДИНСТВО“. На международни конференции в Кифисия, Плевен, Тимишоара и Люнебург ще се проведат работни семинари, вътрешен обмен и публични дискусии с представители на политиката и обществото. Повече за проекта ще научите на адрес: www.europe-unity.eu.

ПроектДемокрация в криза? 30 години след обединението – МОЯТА ЕВРОПА – оформяне демократично и солидарно бъдещето на Европа“ също е по програма „Европа за гражданите“. Координатор е сдружение „Правото в Европа“, Германия. Партньорите са сдружение „Учебна работилница Европа”, България, сдружение от Германия и фондация от Испания. Проект „ДЕМО“ ще обсъди ситуацията с демокрацията в Европа със съвременни свидетели, с граждани и представители на политиката чрез снимки и речи. В България старите структури на диктатура са все още живи и корупцията заплашва демокрацията, в Испания сепаратизмът изгражда „нови стени“, в Тюрингия (Германия-Изток) една дясна популистка партия обединява над ¼ от населението, а в Западна Германия хората са скептични към обединението и разширяването на ЕС на изток. Затова е още по-важно да се разговаря с гражданите за настоящото положение на демокрацията и бъдещето на Европа и те да бъдат канени да участват активно. Във всяка страна работни семинари със свидетели ще послужат за оживяване на „Историята на обединението”. Специално младите граждани са поканени да пишат есета, които да четат в „Речи от балкона“, да обходят своя град и да направят снимки на Европа и обединението във фото-маратон. Чрез дискусии, улични проучвания и радиокампании гражданите са поканени да се справят с предизвикателствата пред Европа и да участват активно в оформянето им.

ПроектЕврородители 2020“ по програма „Еразъм+“ е продължение на приключилия успешен проект „Еврородители“. Координатор по него е Systeme in Bewegung e.V., Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Германия, Испания и Австрия. Семейството е най-малката система в европейското общество, отправна точка за демократично образование и социални промени и заслужава специална подкрепа. От предишния си проект партньорите са наясно, че семействата в цяла Европа влизат в конфликти по сходни въпроси, че имат едни и същи проблеми. В проект „Eврородители 2020“ ще бъдат надградени резултатите от проект „Еврородители“, като първо ще бъде проведено проучване, за да може дейностите да се насочат точно към нуждите на родителите. По проекта ще бъде разработена игра, която улеснява, стимулира и прави лесно разбираема комуникацията по трудни теми в семейството. Опитът показва, че много родители изпитват облекчение, когато установят, че не са сами със своите проблеми. С разработването на играта те могат не само да имат усещането, че някои проблеми засягат семействата в цяла Европа, но и да влязат в пряк контакт с подходи от други страни.

Много оригинална и актуална е темата на проектУчебна програма и предизвикателство за обучение и прилагане на основна финансова грамотност (FibiC)“ по мярка Иновации – Стратегически партньорства за обучение на възрастни на програма „Еразъм+“. Негов коoрдинатор е сдружение „Правото в Европа“, Германия, а партньорите са от 5 европейски страни: Германия, България, Австрия, Белгия и Испания. Това е образователен проект, който има амбицията да обучава всеки потребител в прилагането на компетентно и самоопределено боравене с пари.

Информираността и поведението при боравене с парите са формирани културно, традиционно и семейно и темата за грамотното използване на парите не може да се намери в нито един учебник. Последните изследвания на OECD (ОИСР, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) показва, че хората с по-малка финансова грамотност са по-склонни да вземат скъпи заеми, да надвишават кредитните си линии по-често и да спестяват по-малко за старини. Някои от тях изпитват затруднения при плащането на сметките си и се нуждаят от професионална помощ, за да се справят адекватно с дълговете си. По време на коронакризата нуждата на много хора да се справят с по-малко пари се увеличи, защото безработицата и ограниченото работно време се увеличават. Понастоящем 30 процента от европейците нямат никакви спестявания.

В много европейски държави има спешна нужда да се подобри разбирането за парите и финансовите въпроси и да се даде възможност на хората да използват парите разумно. Главната цел на проект „FibiC“ е като първа стъпка да определи темите и източниците на основно финансово образование, отговарящи на темата. Следващата стъпка е да се разработи учебна програма/учебен план, която да служи като ръководство и ориентация за образователните институции, когато те планират и проектират мерките за обучение и допълнителна квалификация.

ПроектЖивеейки устойчиво в Европа, третият от новите проекти на „Учебна работилница Европа по „Еразъм+“ е отново с координаторSysteme in Bewegung e.V., Германия. Партньорите са от България, Германия, Белгия, Австрия и Испания. Организациите в този консорциум ще потърсят практически решения, традиционни умения и отговори на спешни въпроси, свързани с теми като климатичните промени и замърсяването на океаните. За тази цел ще бъдат събрани подробните въпроси, които семействата си задават, когато се опитват да живеят по-устойчиво и ще бъдат потърсени отговори. Също така ще се запознаят с практики и действия, които са били често срещани при днешните баби и дядовци, и които сега отново придобиват значение за по-екологичен начин на живот. Резултатите от този обмен ще бъдат предоставени на семействата в близост до партньорските организации и чрез социалните медии ще станат достъпни за възможно най-голяма аудитория.

Подробности за всички проекти можете да прочетете в интернет страницата на „Учебна работилница Европа“, в която се публикуват и новини за тях: https://lernwerkstatt-bg.eu/.

Екипът на сдружението вече започна подготовка за дейностите, в които е ангажиран и ще разчита в изпълнението им на стотиците си съмишленици и привличането на нови партньори от Плевен и цяла България.