Плевен, 10 декември – денят, който промени българската история

На днешния 10 декември се навършват 143 години от освобождението на Плевен. На тази дата през 1877 г. руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.).

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война от 1877–1878г. Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Временно е забавено руското настъпление в Тракия.

През нощта на 10 декември Осман паша започва да прехвърля войските си на левия бряг на река Вит. Предвидено е позициите при с. Опанец-Търнене да прикриват пробива по фланговете. Осман паша разпределя войските си в четири бригади или около 25-хиляди души и 5-хиляди в резерв. Поради гъстата мъгла по поречието на река Вит прехвърлянето остава незабелязано. След като ги забелязват руските войски, при тях се присъединяват и двете стрелкови бригади на генерал-майор Скобелев. Настъпва невъобразима паника - от едната страна на реката отстъпващите войски, а от другата-резерви и обоз. Каменният мост е задръстен от бягащи турци и коли на обоза. Те са толкова много, че мостът се счупва и мнозина изпадат във водата. Турските войници, които успяват да преминат обратно на десния бряг на Вит, се опитват да се върнат в Плевен, но са обкръжени от руски части. В този момент снаряд убива коня и ранява в крака Осман паша. Виждайки безизходното положение, в което се намира, Осман паша нарежда да се развее бял флаг на моста на река Вит и предава сабята си в знак на капитулация.

Руските загуби възлизат на 1 генерал, 57 офицери и 1639 нисши чина. Турските загуби са пленени 10 паши, 2 128 офицери, 37 200 войника, 88 оръдия и 7 знамена.

Умелата защита от обсадата на Плевен впечатлява международното обществено мнение. Превземането на града е решителен момент във войната - освобождават се значителни руски сили, които в битката при Шейново и София в началото на 1878 г. откриват пътя към османската столица Цариград.