Георг Спартански поздрави плевенчани по повод 10 декември (Видео)

Градоначалникът отправи видео поздрав

Поздравление от кмета на Община Плевен по повод 10 декември -  Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите за неговото Освобождение!

"Уважаеми плевенчани, за 143-ти път днес празнуваме Освобождението на любимия ни град. Преди 143 години след епични 5-месечни сражения Плевен падна. Плевен, краят на войната и началото на Европа за България. България, която се появи на политическата карта на Европа след 500 години забвение.

Събитията край Плевен решиха изхода на Руско-турската освободителна за България война. Ако нямаше Плевен, нямаше да има и Шипченската епопея. Ако нямаше Шипка, нямаше да има и Плевен.

Битката за Плевен надхвърля значенията на едно регионално местно събитие. Това е една епопея, която дава своя дълбок отпечатък в следващите години и десетилетия не само за развитието на България, но смело мога да кажа за съдбата на Балканския полуостров и бурните събития, последвали Освобождението ни от турско робство.

Свободата не ни е даром, за нея са дали живота си хиляди знайни и незнайни герои, българи и военни от многонационалната императорска руска армия.

Днес отбелязваме без големи церемонии тази годишнина, това обаче не означава, че ние помним по-малко. Напротив, в паметта на всички българи, на всички плевенчани, завинаги ще останат тези безименни герои, които дадоха живота си, за да ни има нас и за да я има България.

Плевен помни! Нека да е вечна паметта за загиналите за нашето Освобoждение. Честит празник!"