Спецпрокуратурата обвини 6 лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами

Трима от тях са задържани в Букурещ

На 10 декември, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура бе проведена операция на българските и румънски полицейски и съдебни органи по неутрализиране на организирана престъпна група за телефонни измами, съобщават от пресцентъра на институцията.

Съвместните действия бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC). Задържани са шестима български граждани, трима от които в румънската столица гр. Букурещ (съгласно издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест), а останалите - в различни селища на страната при съвместни действия на Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и Областните дирекции в Плевен, Велико Търново и Перник. 

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. „мулета“.

До момента са събрани доказателства за стойността на измамите, с които са били ощетявани жертвите на извършваните престъпления, която е над 156 000 лева. Тази сума е възможно да нарасне в хода на разследването.

От тримата задържани в гр. Букурещ са иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи.

Шестимата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа. На 12 декември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Предстои задържаните в Република Румъния обвиняеми за участие в престъпната група да бъдат предадени на българските власти за довеждането им пред Специализирания наказателен съд.