Рени подари "Празник" на българите за Коледа (Видео)

Плевенчанката с първа народна песен, иска да внесе глътка позитивизъм и празнично настроение

Рени изненадващо смени стила, на който ще залага за следващите си проекти. Певицата записа три нови песни и засне клип на една от тях – "Празник". Парчетата са авторски, на фолклорна основа, създадени от композитора Димитър Милев, оркестрант в бенда на Николай Славеев. Текстовете са на Пейо Пеев. Като беквокалист участва Десислава.

"През годините съм се изявявала в различни жанрове. Преминах през поп, рок, евънгрийни, но хората ме свързват най-вече с попфолка и сръбската музика. Сега обаче дойде време да анонсирам публично за промените в своята кариера и за музиката, която предстои да пея от тук нататък. 2020-та е година, в която се насочвам към фолклора. Това е едно нелеко решение, което обмислям от доста време“ – признава плевенчанката пред „Шоу“.

Причините за тази промяна в професионален пран изпълнителката обяснява така: "С настъпването на пандемията имах възможността да остана за повече време с мислите си и да преценя коя е музиката, която ме вълнува истински. Започнах работа по фолклорни песни, писани специално за мен, като имам намерение през 2021 да издам и фолклорен албум. Вече имам три изцяло готови проекта, като песента "Празник" вече има и видеоклип, чиято премиера беше в моя канал-Reni. Песента и видеото вече са в ротация по няколко фолклорни телевизии и много радиостанции. Горещо се надявам да се хареса на аудиторията, защото вложих много емоции и душа в това изпълнение. Нека да звучи като поздрав по всякакви поводи и празненства, защото е създадена точно за това. Фолклорната музика никога не ми е била чужда и този не е първия път, в който имам авторска песен от този жанр. Преди години, на фестивала „Пиринфолк“ в Сандански, песента „Моя Българио“ ми донесе три награди: на публиката, на общината и на журито“.

Певицата е откровена, че подчинява репертоара си на очакванията на публиката и подчертава: "В репертоара си имам най-различни песни, в различен стил. Често на участията ми искат само сръбска музика, друг път попфолк или естрада. На празниците на общините пък настояват за фолклор. Правя всичко, което иска публиката“.

Напук на тежката ситуация с пандемията, Рени залага на песен, с позитивно настроение и обяснява: „Това е глътка въздух в ситуацията, в която се намираме. Ние, артистите, сме точно затова – да радваме хората, да ги забавляваме, спрем ли, означава че сме се предали. Без музика не може да се живее. Тя дава сила, надежда, поражда чувства. Да, трудно е. Излишно е да споменавам, че от близо шест месеца нямам никаква работа и че ние изпълнителите сме изключително засегнати от мерките, които са наложени. По този повод наскоро бях качила видеообръщение във Фейсбук страницата си, което разбуни духовете и стигна до над милион потребители. Факт е. Не мога да работя в момента, няма как да изкарвам пари и единственото нещо, което ме крепи, са спестяванията ми, които обаче не са безкрайни. Но има толкова много хора, които нямат дори спестявания, а сметките и разходите си вървят непрекъснато. Как тези хора да гледат децата си, как да плащат кредитите си, как да оцеляват!? Аз не съм в най-оптималната ситуация също, но има хиляди, които са на на ръба и аз се моля силно някой най-накрая да си свърши работата и да помогне. По целия свят държавите обезпечават хората с до 80 процента от нормалните им доходи. Само в България всички са оставени на произвола“.