Кардиолог от плевенска болница за COVID-19: Ние сме на една война - pleven.utre.bg

Кардиолог от плевенска болница за COVID-19: Ние сме на една война

13 декември 2020, 17:31 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Нова тв, кадър

Лечението срещу COVID-19 като цяло е малко ефективно, заяви доц. д-р Яна Симова

"Като на война сме. Лечението срещу COVID-19 като цяло е малко ефективно. Стигне ли се до тежко състояние, разполагаме с много малко средства. Важно е да се предпазим преди това, да не се стигне до тежката COVID инфекция, да не се стига до влизане в болница. Да спрем навлизането на вируса в нашите клетки." Това коментира в предаването "Събуди се" кардиологът доц. д-р Яна Симова, завеждащ отделение по кардиология в плевенската болница "Сърце и мозък" .

По думите й всичките 60 легла в болницата са пълни, като 20 от тях са интензивни.

"Имаме уникално силна ковид реанимация, въпрeки това всички легла са пълни. Имаме много тежки пациенти, имаме за съжаление и смъртни случаи. Нечии родители, нечии деца... Това са изключително тежки моменти за нас като лекари, като хора, като изследователи - да губим човешки животи.", сподели доц. д-р Симова.

Тя препоръча носенето на маски, физическата дистанция, лекарствата като хидроксихлорафин, който спира вируса да навлиза в клетките, а не на последно място са важни и ваксините. "Ако можем да обединим физика, химия и биология, това би помогнало на много хора”, заяви доц. Яна Симова.

"Ние сме на една война. Всичко, което може да се използва ефикасно и безопасно, то трябва да се използва", обясни доц. Симова.

Тя допълни, че е прекарала коронавирус и е взимала хидроксихлорохина.

"В практиката ни се е доказала една схема: Един месец се пие, после един месец се почива - по първоначален план, после стеснихме паузата до 15 дни почивка. Аз така го приемах. Изкарах една асимптомна инфекция”, каза специалистът.

Повече гледайте във видеотоКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета