БЛС: Антигенните тестове да се приравнят към PCR-тестовете, мерките да останат

БЛС ще има представител на извънболничната помощ в Националния оперативен щаб за борба с COVID

Подкрепяме решението антигенните тестове да бъдат приравнени до някаква степен към PCR-ите, тъй като те са от съществено значение за бързото идентифициране на болните. Това заяви д-р Иван Маджаров по време пресконференцията в Министерството на здравеопазването, след срещата между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и ръководството на Българския лекарски съюз, която се проведе по-рано днес. 

"На първо място се взе решение, че продължаваме да работим с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. До края на годината в оперативен порядък трябва да приключим разговорите за следващата година и да попишем Анекса към рамковия договор. За тази цел ще провеждаме разговорите тук в МЗ, за да избегнем недоразумения", обяви д-р Маджаров.
Със задна дата, от 01.11.2020 година, всички професионалисти по здравни грижи, които са на трудов договор при ОПЛ ще получават по 360 лв. И след 01.01.2021 г. ще продължи финансовата подкрепа за медицинския персонал на първа линия.

БЛС ще има представител на извънболничната помощ в Националния оперативен щаб за борба с COVID.  

Ръководството на лекарския съюз изрази подкрепа за въведените противоепидемични мерки и за тяхното продължаване.  „Ние ще настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не виждаме намаляване на заболелите приети за лечение, както и тези настанени в интензивните отделения. За нас всяко отпадане на мерките би довело до тежка ситуация в здравната система през януари догодина", допълни д-р Маджаров и призова за обществена солидарност.

 „Моля Ви. Наистина, българските лекари се обръщаме отново към Вас като общество: Нека стиснем още малко зъби. Тази година ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг. Така бяхме и по Великден. Не бива да допускаме повече случаи, в които пациенти няма къде да бъдат приети“, призова д-р Маджаров.