Пламен Тачев с отличие от годишните награди на Автомобилната федерация на България

Плевенският депутат с приз за цялостен принос към развитието и подпомагането на автомобилния спорт

България е сред малкото европейски държави постигнали 20% намаление на тежко ранените при пътнотранспортни произшествия през последното десетилетие. Това съобщи заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на годишните награди на Автомобилната федерация на България.

По предварителни данни само 9 държави са постигнали заложената общоевропейска цел на десетилетието за намаление от 20% на броя тежко ранени при ПТП, една от които е България. „Това не е повод за радост и успокоение, защото продължаваме да имаме неприемливо високи нива на пътния травматизъм. Но все пак е тенденция, която трябва да бъде отчетена и по-важното: надградена през следващото десетилетие“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ страната ни тръгва от много високи нива и са нужни още много усилия за постигане на нужната устойчивост на предприеманите мерки.

„Хората винаги ще допускат грешки на пътя и е обща отговорността на институциите да вземат всички мерки за смекчаването на последствията от тях. Това означава по-щадяща инфраструктура, технически изправен автопарк и правилно подготвени участници в движението. Заедно с всичко това обаче винаги ключов фактор ще бъде поведението на хората, затова е толкова важно да стигнем до съзнанието им и да ги накараме да бъдат по-внимателни и по-отговорни“, каза още заместник-председателят на ДАБДП. Тя допълни, че именно затова подобни партньорства като това с Автомобилната федерация на България са много ценни и даде пример с проведеното през тази година състезание „Писта София 2020“. То премина под егидата на държавната агенция и постави във фокуса си безопасната градска среда и националния слоган – „На пътя животът е с предимство“.

Днешната награда на Автомобилната федерация на България бе именно в знак на признание за общите усилия за повишаване безопасността на пътя в България и ангажимент за общото им надграждане съвместно с ДАБДП през идващата година.

Отличия в днешния ден за цялостен принос към развитието и подпомагането на автомобилния спорт получиха и народните представители Димитър Главчев и Пламен Тачев, както и Министерството на младежта и спорта, Министерството на вътрешните работи, Съюза на българските автомобилисти и др.

Наградени бяха и състезателите постигнали най-добри резултати през изминалата календарна година.

Отличията бяха връчени от председателя на федерацията Камен Михайлов.