Доц. Галя Ганчева: Имунизацията е тест за интелигентност и най-добър подарък за новата година

Искам да лекувам пациентите спокойно, без страх за здравето си , споделя тя

"От 10 месеца съм на първа линия в битката с COVID-19. Това е достатъчно дълъг период за лични впечатления относно това заболяване. И достатъчно дълъг период за вземане на осъзнато решение дали да се имунизирам, или нe", заяви пред "24 часа" доц. Галя Ганчева от Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен

"Без да внушавам “за” и “против” имунизирането срещу COVID-19, ще кажа следното:

1) Идеята и технологията на създаване конкретно на ваксината Comirnaty на Biontex/ Phyzer са революционно замислени и осъществени.

Изкуствено създадената информационна РНК не навлиза в клетъчното ядро и не се свързва с клетъчния геном. Провокира синтеза на вирусен протеин, който да бъде приет от имунната система като стимул за синтез на специфични антитела. Втората доза цели създаване на сигурен имунитет срещу вируса. За мен ориентирането към ваксината е своеобразен тест за интелигентност, включително за здравните работници.

2) На 29 декември ми беше поставена първата доза на горепосочената ваксина. Не съм усетила никакъв дискомфорт. Приемам възможността да бъда имунизирана като най-добрия подарък в навечерието на Нова година. Искам да лекувам пациентите спокойно, без страх за здравето си и без притеснения, че работейки в рискова среда, мога да бъда опасна за близките си.

От сърце желая на всички колеги здраве и трезва мисъл относно имунизирането. А на всички български граждани – здраве и повече доверие в нас!", споделя доц. Ганчева.