НОИ пуска нови формуляри за преизчисляване на пенсиите

Нови формуляри за преизчисляване на пенсии и за прехвърляне на средствата във фонд "Пенсии" пуска Националният осигурителен институт/НОИ/ от 1 януари 2021 г.

Това става възможно, след като с преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се дава право на лицата, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст с начална дата до 31.12.2020 г. вкл. с намален индивидуален коефициент съгласно чл. 70, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), да поискат в срок до 30.06.2021 г. вкл. преизчисляването й без намаление на индивидуалния коефициент. Заедно с това те трябва да заявят прехвърлянето на средствата от индивидуалната си партида в универсален пенсионен фонд към фонд "Пенсии"/фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на държавното обществено осигуряване.

Лицата от посочената категория могат да упражнят правото си за преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст без намаление на индивидуалния коефициент, като в срок от 1.01.2021 г. до 30.06.2021 г. включително подадат в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията, едновременно две заявления по образци, които са утвърдени от управителя на НОИ:

1. Образец УП-27 - Заявление за преизчисляване на пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпусната с намален индивидуален коефициент съгласно чл. 70, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване;

2. Образец УП-27.1 - Заявление за прехвърляне на натрупани средства по индивидуална партида в универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“/фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на държавното обществено осигуряване. Същото е адресирано до пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който лицето е осигурено.

Всяко от заявленията се подава лично или от упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице.

От 1 януари 2021 г. е изменена разпоредбата на чл. 102 от КСО, като се регламентират два начина на преизчисляване на пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата:

Служебно преизчисляване на пенсиите, свързани с трудова дейност по чл. 102, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от КСО, с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване на пенсиите, работещите пенсионери не подават заявления в ТП на НОИ, като преизчисляването ще се осъществява от 1 април на съответната година.

Ежегодно преизчисляване на пенсиите по чл. 102, ал. 1, т. 2 и ал. 3 и 4 от КСО с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно след последното преизчисляване на пенсията. За това преизчисляване лицата следва да подадат заявление обр. УП-28. Преизчисляването се извършва ежегодно от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението. В случай че преизчисляването с наличните данни за придобития осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на данните за осигурителния стаж.