Поставят двуметрова дървена скулптура на Хан Аспарух в центъра на град Левски - pleven.utre.bg

Поставят двуметрова дървена скулптура на Хан Аспарух в центъра на град Левски

12 януари 2021, 11:22 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Община Левски

Фигурата е направена от ясен и тежи над 800 кг

Хан Аспарух величествено ще изправи ръст в град Левски. Уникалната, двуметрова фигура на основателя на Стара Велика България, изваяна от Фани Асенов възхищава всеки имал удоволствието да я види в казанджийницата в Левски. Величествената скулптура на Хан Аспарух е направена от ясен и тежи над 800 кг.

Фани за първи път работи с „ясен”, но това сякаш не е случайно. Ясенът е почитан от древните народи/ от Гърция до Скандинавските народи/, като „дърво на война”, открива интересния факт и това, че с лекота в него съзира воина - Хан Аспарух. Преди да влезнат в битка воините са искали сила от ясена. Вярвали са, че копията направени от ясен са най-силни, и който притежава такова копие е непобедим. "Аз ли намерих ясена, той ли мен, но направих контакт с него…", сподели Фанко, както го наричат приятелите.

Като дете казва на родителите си, че ще стане скулптор. През годините не е опитвал, но започва работа в чужбина и там има този шанс.

И тогава открива, че за него това не е работа, а нещо повече… медитация, състояние на твореца. "Когато работя, може да се каже, че изключвам и е нещо невероятно…", споделя скулпторът. Благодари сърдечно на хората, които са му предоставили възможността да работи спокойно, благодари за помощта и съдействието. Изправянето на дървото, за да започне работа, е било най-трудно, а за това са помогнали много приятели.

Но, защо Хан Аспарух? "През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава.", припомни Фанко и добави: "Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем постулати във Фейсбук, колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце…" Величествената скулптура на Хан Аспарух, със съдействието на кмета на общината Любка Александрова, ще заеме своето почетно място в центъра на град Левски.

Авторът, Фани Асенов има още много идеи. Решил е твърдо да се занимава с това, защото му доставя невероятно удоволствие. Творческият му дух и талант докосват всеки имал удоволствието да види неговите творби.

"Имаме прекрасна страна", споделя Фанко, като човек живял дълго в чужбина. "Нужно е да го осъзнаем. Всеки един по малко да даде от себе с дела, не само на думи. Самосъзнание ни е нужно, защото няма дърво без корен", пожелава той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета