Организации за плодове и зеленчуци подават заявки за плащане по схема „Оперативни програми“

До 15 февруари 2021 г. организациите на производители на плодове и зеленчуци, сключили договори за финансово подпомагане и изпълняващи одобрени оперативни програми, могат да подадат заявки за окончателно плащане в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на регистрация. Необходимо е бенефициентите по схемата да приложат и документи, доказващи извършените разходи и дейности, в съответствие с Приложение № 10в към чл. 23, ал. 2 от Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми.

Организациите на производители имат задължение към заявките за плащане да приложат застрахователни полици за имуществото, предмет на подпомагане, срещу рисковете, посочени в договора за отпускане на финансова помощ, валидни за срок от минимум 12 месеца.

Напомняме, че заявки за междинно плащане се подават само ако е заложено в одобрената оперативна програма и е предвидено в договора за предоставяне на финансова помощ. Това става в срок до 3 месеца след края на отчетния период, през който са извършени разходите.

Образци на документи и информация за често допускани грешки може да бъде намерена на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“.