Велиан Бакалов: Йоана Константинова показва постоянно израстване

Много е амбициозна и мотивирана, което ѝ помага непрекъснато да напредва, похвали я треньорът й

Велиан Бакалов е регионален кординатор за Северен район към БФТенис. Също така той е национален треньор и наставник на една от най-проспериращите ни състезателки Йоана Константинова. Велиан Бакалов даде специално интервю за сайта на БФ Тенис.

Измина една изключително тежка година свързана с пандемията от коронавирус. Как оценяванете свършеното от федерацията във вашия регион?

Пандемията промени много неща в нашия живот през последната година, но ще трябва да свикнем с новите реалности. Федерацията успя да проведе програмата „Тенисът-спорт за всички", за поредна година, което е най-важният аспект от дейността по регионите. Програмата за масовост, която се радва на особено внимание от клубовете в нашия регион, които винаги са активни участници в нея, а и резултатите им са доста добри. По-голямата част от децата, които участват, след това остават да тренират в клубовете. Регионалният календар се изпълни само в частта с регионалните първенства до 8, 10 и 12г., но това все пак се случи, защото останалата част от състезанията нямаше как да се проведе заради пандемията. Добра връзка се осъществяваше между клубовете и федерацията през цялата година, което беше от особено значение по време на пандемията. Успяхме да проведем и няколко лагера със спортния екип на БФТ, които бяха от изключителна важност за състезателите. Ние бяхме първият регион, в който се поднови календара, веднага след края на локдауна през май.

Какви бяха най-големите трудности, с които се сблъскахте?

Трудностите са най-вече икономически. Тогава, когато клубовете не могат да работят, става изключително трудно за тях. Имаше и сериозен отлив на хора в някои клубове, което допълнително натоварва финансовата рамка на дейността им.

Как се справиха клубовете във вашия регион?

Клубовете, за щастие, успяха да се съвземат и смятам, че вече работят на едно добро ниво, което ще им позволи да продължат развитието си. Разбира се, че това ще отнеме известно време, но се надявам, че през 2021г. нещата ще се наредят за всички. БФТ също разработва модел, по който да спомогне за подобряването на дейността на клубовете по регионите.

От какво сте най-доволен?

Доволен съм, че пътувайки в региона, видях, че по кортовете играят деца. Това е цел номер едно за всички нас. Проведохме съдийски семинар онлайн, работим и в тази насока. Работи се усилено върху темата за лицензирането на голяма част от треньорите в региона в регистъра на ММС и се надявам, че през 2021г. ще решим и този казус.

Как се отрази пандемията на подрастващите състезатели?

За тях беше най-трудно. Ограниченията и липсата на турнири в голям период от време се отразява негативно, но всички те са изключителни деца и радващото е, че отново ги виждаме да се борят за призовите места в състезанията. Наблюдавам особено израстване при някои от тях, което е страхотно. Трудностите ги направиха още по-мотивирани и целеустремени.

Вие сте треньор и на Йоана Константинова, която се представи изключително силно през сезона? Къде Йоана успя подобри играта си и върху какво трябва да работи най-много в бъдеще?

Йоана показва постоянно израстване. Много е амбициозна и мотивирана, което ѝ помага непрекъснато да напредва. Това мотивира и мен и останалите хора от екипа. Тя е водещият фактор. Играта ѝ стана много по-прецизна и сигурна през последните месеци. Топката ѝ започва да лети все по-бързо, което ѝ дава допълнителна увереност. Започна да води изцяло темпото на игра по време на мачовете и мисли за изработването на всяка точка.

Какви приоритети имате за 2021 г.?

Надявам се, че ще продължи да бъде все така мотивирана и това ще ѝ помогне да напредва постоянно. Ако всичко е наред с международния календар и имаме възможност да пътуваме и да се състезаваме, ще концентрираме вниманието си върху турнирите от календара на ITF, а там целта е да се предвижи максимално напред в ранглистата.

Какво ще пожелаете на всички свързани с тениса за Новата година?

Пожелавам на всички най-вече да са здрави и да продължават да работят все така усилено за развитието на нашия любим спорт.