Бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации

Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

До края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации за декември на работниците от затворените бизнеси. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в профила си във Фейсбук.

Служителите на Агенцията по заетостта ще се включат освен в обработката на получените при тях документи, но и на служебно пренасочените от бюра по труда с по-голяма натовареност. Забавянето в изплащането е както заради големия брой заявки, така и заради множество пропуски или грешки в подадените от работодатели и работници документи, включително в данните за банковите им сметки.

Апелираме към тях да проверяват старателно за пълнотата и коректността на документите, които внасят в Агенцията по заетостта, за да бъдат обработвани и изплащани по-бързо дължимите суми, пише министър Сачева.

До момента са получени заявки за компенсиране с по 24 лв. на ден на 40 920 служители, като на част от тях вече са платени 3 084 000 лв.

От февруари започва приемът на документи за компенсации на пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще бъдат в размер на 75 на сто от осигурителния доход на съответния човек, припомня Сачева.

Документите се разглеждат от комисия в срок до 10 работни дни след подаването им, а резултатите се обявяват до 2 работни дни след взимане на решението. Това означава, че първите плащания по новия дизайн на мярката ще стартират в средата на февруари, посочва министърът на труда и социалната политика.