Общинските проекти в новата ОСП ще разполагат с предварително определени бюджети

Бюджетите ще са съобразени с обективни и недискриминационни критерии

Общинските проекти в новата Обща селскостопанска политика за периода 2023 - 2027 г. ще са с предварително определени разполагаеми бюджети за съответната общинска територия. Така наречените „гарантирани бюджети“ се предвиждат при прилагането на подхода за насочване на инвестиции в малки по мащаби инфраструктура. Това стана ясно по време видеоконферентно заседание на Тематична работна група (ТРГ).

Бюджетите ще са съобразени с обективни и недискриминационни критерии като брой жители, населяващи общината, брутен вътрешен продукт на глава от населението за съответния регион, ниво на бедност, дял на населението в работоспособна възраст и др.

Този подход ще позволи подготовка и финансиране на проектни предложения, които отговарят на специфичните нужди на местно ниво, без да противопоставят една нуждаеща се от развитие общинска територия спрямо друга такава.

Новост в проекта на мярката е, че прилагането й ще се осъществява чрез интегриран териториален подход на регионално ниво (6-те региона от NUTS 2), който включва различни оперативни програми, прилагани в страната. Новият подход ще бъде изпълняван на базата на териториални стратегии, свързани с политиката за регионално развитие. Ще се подкрепя цялостна концепция, финансирана от различни източници/програми. Концепцията трябва да включва най-подходящата комбинация от ресурси и мерки, насочени към постигане на конкретна цел на териториалната стратегия. Ще представлява набор от взаимосвързани и допълващи се проектни предложения, насочени към територии с общи характеристики и/или потенциал за развитие. Одобрението на концепция ще се извършва на ниво регионален съвет.

Прилагането на мярката ще бъде на принципа на партньорство. Той включва сътрудничество между различни заинтересовани страни и участници в социално-икономическия живот на определена територия.