Информационна кампания насърчава гражданите да изискват касови бележки

Нaд 2.5 млрд. касови бележки са отчетени в НАП през 2020 г.

НАП стартира информационна кампания "Къде е Бончето?", за да насърчи гражданите да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга.

Чрез "Фейсбук" страницата  https://www.facebook.com/kasovbon обществеността ще бъде информирана за ползите  от изискването и съхранението на касовите бележки. В кампанията ще участват и много популярни личности, които ще споделят мотивите си защо винаги изискват фискални бонове и какви ползи им носи това.

Над 2.5 млрд. касови бележки са отчетени в НАП през последната една година, а 150 хил. граждани ползват мобилното приложение на НАП, с което могат да сканират QR кода на всеки фискален бон и да проверят дали е истински. В последните години НАП отчита трайно увеличение на доброволното спазване на данъчно-осигурителните изисквания, като приходите от данъци и осигуровки за 2020 г. достигнаха 25 млрд. лв. – с над 700 млн. лв. повече от планираното.

Изисквайки фискален бон гражданите едновременно гарантират потребителските си права и намаляват риска търговците да укриват приходи, допълват данъчните. Кампанията ще продължи 12 месеца, а повече информация може да се види във „Фейсбук“ страницата й.