Пътна полиция: Предстои влошаване на времето, водачите да тръгват на път подготвени

Според прогнозите, от утре до сряда се очакват валежи от сняг почти в цялата страна

Водачите да предприемат пътуване само ако е необходимо, да потеглят подготвени и да съобразяват поведението си с пътната обстановка, призова гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Поводът за апела е очакваното рязко влошаване на времето. Той напомни на шофьорите, които ще пътуват да се движат с повишено внимание, съобразена скорост и необходимата дистанция.

Според прогнозите, от утре до сряда се очакват валежи от сняг почти в цялата страна. На места ще са обилни като в някои планински проходи пътната покривка ще достига 25 см. В комбинация с очакваните силни ветрове, ще се създадат условия за образуване на преспи и снегонавявания по пътищата. Възможно е падане на дървета и клони, а в проходите и дефилетата има опасност от падащи камъни. В четвъртък температурите ще падат и на места са възможни заледявания, предупреди още гл.инспектор Близнаков.

По думите му денонощно в Националния координационен център „Безопасност на движението по пътищата“ се получава информация за пътната обстановка  и при възникване на препятствия по пътищата има готовност да се координират действия между всички институции за отстраняване и недопускане възникването на инциденти. Създадена е организация за осигуряване на допълнителни екипи, които при нужда да предприемат мерки по обезопасяване на пътни участъци и да пренасочват движението. Съвместно с контролните органи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще се извършват проверки по техническата изправност на товарните автомобили – по-специално за състоянието на гумите и спазване времето за почивка.

Близнаков обобщи, че от началото на годината по пътищата в страната са загинали 23 души. Нека бъдем по-отговорни и дисциплинирани, за да спасим човешки живот, призова още веднъж той.