Плевенчани по пистите на Беклемето

Проведе се първото за сезона състезание по ски ориентиране за Купа "Троян" И "Мемориал инж. Марин Радевски"

Проведе се първото за сезона състезание по ски ориентиране за Купа "Троян" И "Мемориал инж. Марин Радевски". Състезанието се организира от Община Троян, Българска Федерация по Ориентиране и Ски клуб "Хемус" – Троян и приятели, под патронажа на Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова. Основен организатор и главен съдия бе Иван Беломъжев и неговият син - световният шампион за 2017 г. Станимир Беломъжев, технически ръководител – Георги Хаджимитев и контролен съдия – Николай Димитров.

Състезанието се възстановява след 10 годишно прекъсване. 198 състезатели от 22 клуба в страната се състезаваха в осем възрастови групи на „къса дистанция“ и на „средната дистанция“.

Обработени са 48 км писта за състезанието. Климатичните условия на Беклемето поднесоха доста изненади на организаторите и състезателите - бурен вятър „снегоядец“, а през нощта заледяване на трасето.

В състезанието взеха участие и 6-ма представители на Спортен клуб по ориентиране "Север" - Плевен. Сред тях са и представители на ВВВУ "Георги Бенковски". Това са курсант-сержант Мартин Симеонов, специализация „Авиационни електроприборни и автоматични системи“, който се състезава при мъжете до 21 години. Маршрутът за неговата възрастова група е с дължина 8 000 м, сборно изкачване 270 м и 16 контролни точки. Картата е изработена през месец януари 2021 г. от з.м.с. Георги Хаджимитев.

На състезанието присъства и още един представител на ВВВУ "Георги Бенковски" – майката на курсант-сержант Симеонов – Янислава Симеонова. Тя бе натоварена с отговорната задача да следи отблизо за изявите на възпитаника на ВВВУ и да му вдъхва кураж по трасето.

За да бъде славата тройна, трети представител от Спортен клуб по ориентиране "Север" – Плевен е бащата и съпруг – Даниел Симеонов, който се конкурира със своите опоненти по трасе с дължина 4 300 м, 130 м положителна денивелация и 10 контролни пункта. При 45 състезатели, Симеонов - старши постигна 8-мо място през първия състезателен ден.

От Клуб "Север" най-добре се представи Данчо Генов , който в своята възрастова група – до 55 години, зае трето място.

При променящите се атмосферни условия в планината двудневната подготовка на авиационните ориентировачи не е достатъчна. Въпреки това, стартът за сезона е факт, а участието на много млади хора от цялата страна в състезанието по ски ориентиране е надежда за възхода на този спорт.

Предстоят стартовете от армейския шампионат, информираха от ВВВУ.