Европейският тур на ЕКР "Бъдещето на Европа" ще се проведе в София

Българската столица е домакин на събитието, което ще се проведе в 15 страни-членки на ЕС

Глобалната пандемия, сигурността на външните граници на Европейския съюз, нелегалната миграция, развитието на страните от Западните Балкани и отношенията с Турция са част от темите, които ще се обсъждат в София, като част от Европейски тур, организиран от Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента.

На дневен ред се поставят големият въпрос за бъдещето на ЕС и нуждата от рестарт на идеята за Обединена Европа. Турът включва серия от дискусии на живо и излъчване от 15 столици на страни-членки, в които ЕКР има свои представители в Европейския парламент. Инициативата "Бъдещето на Европа. Нова надежда" беше представена през декември 2020 г. във Варшава, а София е втората европейска дестинация, домакин на дискусията. Това става факт, благодарение на българските евродепутати от Групата на ЕКР Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Политици, общественици и граждани ще представят своята визия за бъдещето на Европа на онлайн събитието в София на 29 януари от 18 часа българско време.

Според Групата на ЕКР бъдещето на Европа виси на косъм, народите на Стария континент искат националните им демокрации да си сътрудничат в общност от суверенни държави, а не техните държави да бъдат заменени от „държава, наречена Европа“.

Ролята на България във визията за бъдещето на Европа ще бъде дискутирана по време на събитието в българската столица, което ще се излъчва на живо на пет езика в канала на ResetEU в Youtube.

Излъчване на български език – www.youtu.be/9Wu4dlgCaHg

В събитието от страна на България ще участват вицепремиерът, министър на отбраната на Република България и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът и лидер на делегацията на ВМРО в Европейския парламент Ангел Джамбазки и народният представител Мария Цветкова. Онлайн ще се включат и чуждестранни евродепутати - проф. Ришард Легутко (Полша), съпредседател на групата ЕКР, Зджислав Краснодембски (Полша), Никола Прокачини (Италия), Херман Терч (Испания), Чарли Ваймерс (Швеция) и Ружа Томашич (Хърватия).