Приеха нови изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител"

Студентите ще изучават нови дисциплини, увеличават се и академичните часове по някои от изучаваните досега

Правителството промени Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“. Студентите ще изучават нови дисциплини, увеличават се и академичните часове по някои от изучаваните досега.

С промените се цели реализиране на компетентностния подход както в обучението на учители, така и след това в процеса на преподавателската им дейност и формиране на ключови компетентности от учениците.

Въвеждат се задължителни дисциплини за различните направления в педагогиката. За подготвящите се за детски учители дисциплината е „Предучилищна педагогика“, за началните учители - „Начална училищна педагогика“, за тези в прогимназиален и гимназиален етап - задължително подготовка по „Компетентностен подход и иновации в образованието“, а бъдещите ресурсни учители ще трябва да изучават „Педагогика на специалните потребности“.

Студентите, които се подготвят да преподават различни предмети, ще изучават дисциплината „Методика на обучението по...“, с общ минимален хорариум 120 часа за предучилищното и 180 часа за началното училищно образование, вместо досегашните 90 часа.