Удължава се служебно срокът на протоколите за скъпоструващо лечение до 30 април 2021 г.

Решението е свързано с удължаването на извънредната епидемична обстановка

Във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и Заповеди №№ РД-01-20/15.01.2021г., и РД-01-52/26.01.2021г. на министъра на здравеопазването, НЗОК информира, че служебното удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписването, отпускането и отчитането на лекарствени продукти, се извършва по следния ред:

До 30.04.2021 г. включително аптеките могат  да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, като здравноосигурените следва да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си предишния път.

Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е., в периода от 16.11.2020 г. вкл. до 30.04.2021 г. вкл., е удължен служебно за времето на извънредната епидемична обстановка. Служебно удълженият срок на валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка, се прекратява на 30.04.2021г. и не се удължава след тази дата.

Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях, се извършва по установения в Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2020 – 2022 г. ред и индивидуалните договори на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките).

Договорните партньори на НЗОК, изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), както и търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките), са информирани от районните здравноосигурителни каси за тези обстоятелства.