170 000 ученици и 30 000 учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари

Новините

03-02-2021, 09:30

Снимка:

архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас

"Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв образователният министър Красимир Вълчев по повод изразените от родители опасения, че връщанто на децата им клас ще доведе до по-голямо разпростраенние на COVID-19.

По думите му е много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

"170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и добави: "По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Според Вълчев не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече. "В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни месеци. Зимните месеци по принцип са трудни заради грипа”, посочи той.

"Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември да дадат по-голяма ваканция", заяви Вълчев.