Летателната подготовка във ВВУБ – Долна Митрополия набира все по-високи обороти

Задачите, които се изпълняват са многобройни и обхващат широк спектър подготовка

Със стартирането на новата учебна година, летателната подготовка във Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия набира все по-високи обороти. Полетите се провеждат на две летателни смени с двата вида самолети, които са на въоръжение в авиобазата – „Pilatus” РС-9М и L-39ZA. Задачите, които се изпълняват са многобройни и обхващат широк спектър подготовка.

Поддържане и непрекъснато повишаване нивото на летателната и методическа подготовка на командно – инструкторския състав е един от приоритетите, които стоят пред авиобазата. За повишаване степента на класна квалификация се подготвят капитан Цолов, капитан Леков и капитан Митев. До края на месеца им предстои да достигнат необходимото ниво на подготовка и да положат изпит за присвояване на класна специалност „летец-пилот 1-ви клас”. Към финалната права върви подготовката на старши лейтенант Стефанов, на който предстои да положи изпит за допускане до инструкторска работа на самолет „Pilatus” РС-9М.

В изпълнение на заповед на командира на ВВС във Военновъздушната учебна база се провежда курс за приучване на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39ZA. Курсът стартира през 2020 год., с цел обучение на млад летателен състав, определен за по-нататъшно приучване на самолет Су-25. Капитан Икономов, старши лейтенант Енев, капитан Тенев и капитан Ванчев са от състава на База за предно разполагане – Безмер. След като усвоиха видовете подготовки денем прости и денем сложни метеорологично условия, тяхното обучение продължава на все по-високо ниво. От средата на месец януари те започнаха полети с L-39ZA за усвояване на нощна подготовка прости метеорологични условия.

Летателните задачи на авиобазата не спират до тук. Петима млади пилоти от авиобаза Безмер се обучават по програма за усъвършенстване на подготовката на „Pilatus” РС-9М. В момента полетите, които лейтенантите Бодуров, Д. Димитров, Добрев, Й. Димитров и Дункин изпълняват са за усвояване на техника на пилотиране – самолетоводене нощем.

В края на месец февруари Военновъздушната учебна база се готви да посрещне курсантите – летци Випуск 2021 на ВВВУ „Георги Бенковски”. С тях ще бъде проведен летателен стаж, който включва теоретична подготовка, преминаване на компютърния клас, полети със самолет РС-9М с паралелно използване на тренажорния комплекс.