По обвинение на Районна прокуратурата – Плевен бе осъден кмет за документно престъпление

Споразумението има последици на влязла в сила присъда

След одобрено от Районен съд – Плевен споразумение, сключено между  Районна прокуратура – Плевен и защитника на обвиняемия, кмет бе осъден по повдигнатото му обвинение за документно престъпление. Toва съобщават от пресцентъра на ПРБ, без да уточняват името на осъдения и населеното място.

"Той бе признат за виновен, за това, че на 29.07.2015 г., в качеството си на длъжностно лице – кмет на населено място в Плевенска област, при условията на продължавано престъпление, в кръга на службата си  съставил официални документи – нотариални заверки на подписи върху декларации и пълномощни на лица, в които удостоверил неверни обстоятелства и изявления, че подписите на декларатор и съответно упълномощител са положени от  лица (собственици на земеделски имоти). Съставил нотариално удостоверяване на съдържание на пълномощни, в които удостоверил неверни обстоятелства, даващи представителна власт на друго лице, което да се разпореди - продаде, дари или замени земеделски земи, собственост на лицето посочено в пълномощното. Престъпление по чл. 311, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.", се посочва в официалното съобщение на прокуратурата.

"За извършеното престъпление  бе осъден на една година лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изтърпяванeто на наложеното наказание бе отложено с тригодишен изпитателен срок. Споразумението има последици на влязла в сила присъда.", се посочва още в съобщението.