АПИ: Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия!

563 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост.

Жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър е определен за 6 области в Североизточна България – Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Варна и Шумен. Прогнозата на метеоролозите е за понижение на температурите и превалявания от сняг.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.